ALTA VIA DEI MONTI LIGURI



Conduisant à travers les monti liguri en allant en France j'ai toujours pensé que ces montagnes devaient offrir un excellent terrain de jeu en VTT. Apres quelques recherches sur internet j'ai découvert le site « alta via dei monti liguri » dérivant un itinéraire reliant Vintimille à la Spezia.
Le site http://www.altaviainfoh24.com/ donne toutes les indications utiles pour faire ce circuit soit a pied soit en VTT.
Ayant quelques jours de libres et les prévisions météo étant décentes je décidais de parcourir la section la Spezia-Genova fin mai 2018, ce qui m'offrait de plus une chance de m'entrainer pour la sella ronda hero race prévue pour le 16 juin.



Jour 1: la Spezia-Casa Bornio (40 km et 1670 dénivelé, en 5h30) GPX

Départ de Ceparana vers les 13:00 sous un chaud soleil et après les classiques erreurs de démarrage je prends la route qui monte à Bolano, dure montée sur l'asphalte mais au moins la traction est bonne. Encore une fois le GPS décide de s'éteindre tout seul, quelle m... cet appareil. Ensuite chemin en terre dans les forets avant de rejoindre la route 20 sur 2 km, puis de nouveau chemin de terre. La pente s'accentue et je gagne 600 m sur une dizaine de km dont plusieurs seront fait a pied. Heureusement le ciel se couvre et me rafraichit avec quelques gouttes de pluie. Ensuite la route devient plus facile jusqu'au Passo del Rastello puis celui de Calzavitello. Descente jusqu'à Casa Bornio où j'avais réservé une chambre. Arrivée a 18:30 un peu fatigué quand même. Douche et repas préparé par la propriétaire. Diner bien léger: lasagnes au four , côtelette pannée et salade. La bière était fraiche et bienvenue! Je ne sais si c'était la fatigue mais j'ai eu froid pendant la soirée et la nuit: j'ai utilisé toutes mes chemises pour me réchauffer plus un gros édredon pour la nuit. Quelques crampes m'ont tenu éveillé pendant la nuit.

Total 40 km et 1670 dénivelé en 5h30. Ce qui n'est pas très rassurant pour la « hero »!



Jour 2: Casa Bornio-Passo del Bocco (57 km 1703 dénivelé en 8h00) GPX

Le soleil est de sortie sous un ciel sans nuage. Départ a 8 heures et remontée au Passo del Calzavitello. Je suis les indications du GPS et je consulte la carte pour m'assurer que je pars dans la bonne direction. Et là, problème: le GPS ne suis pas la trace de l'alta via!
En fait la trace GPS pour VTT ne suit pas du tout le même chemin que les randonneurs. Une fois résolu ce problème, je décide de me fier au GPS et consulter la carte seulement pour confirmer la route. Longue et dure montée sur le goudron jusqu'au Zum Zeri une station de ski, ensuite 13 km de descente superbe jusqu'à Alboretto ou je m'offre un panino au jambon et mozzarella: merveilleux.

La route asphaltée suit le torrente Gotra jusqu'à Montegroppo pour ensuite monter jusqu'au Passo Cavaletta ouùil y a un parc éolien. La piste continue sur des petites routes plus ou moins a niveau jusqu'à Monte Ventarola pour ensuite descendre sur presque 10 km et remonte jusqu'à Cunio avec pas mal de marche a pied/poussette car je fatigue. Ça continue de monter jusqu'à Colla Criollo où il serait possible de dormir au refugio « colle del faggio ». Je continue jusqu'à Passo del Bocco où j'ai reservé pour la nuit. Refuge sympa, où j'arrive à 16:30. Un peu de marche a pied pour éviter les crampes, un bon et copieux diner et une bonne nuit sans crampes. Je suis tout seul dans le refuge. Breakfast abondant et départ à 08:00

Quelques nuages

Pres de Passo del Bocco


Jour 3: Passo del Bocco-Pianazze (58 km, 1530 m dénivelé en 8h00) GPX-1 GPX-2

Une autre très belle journée sans nuage. Je suis la route jusqu'au Passo del Ghiffi et commence la montée jusqu'à monte Aiona, 700 m de dénivelé sur 18 km. Mais ca ne se passe pas trop mal l'entrainement des deux dernières journées portant ses fruits. La descente jusqu'à Rezzoaglio est superbe sur une piste en terre. Je m'arrête à Magnasco, 3 km avant Rezzoaglio, pour une bière et un panino. Ensuite une route sans grand intérêt me porte a mon gite pour la nuit: le « drago bianco », ainsi nommé car le four à pizza a la forme d'un dragon blanc. Hùtes sympathiques et diner style familial.

La journée ou les pistes ont été les plus belles dans les hêtraies avec le soleil dans les feuilles et des paysages panoramiques.


Beau temps

Panorama

Panorama

Hetraie

Hetraie



jour 4: Pianazze-Genova stazione Brignole (71 km, 1060 m dénivelé en 4h45) GPX-1 GPX-2

Dernier jour de mon excursion, départ à 08:00 précises car je dois essayer de rejoindre le plus vite possible la gare de Genova -brignole pour prendre le train jusqu'à la Spezia et retrouver la voiture.
Montée régulière jusqu'à Barbagelata suivie d'une descente agréable jusqu'à la route de Val Trebbia. Chevreuils sautant à travers la route. La route assez fréquentée est peu agréable à cause des voitures mais la trace la quitte au niveau de Trebiola pour prendre une route de campagne puis un single jusqu'à Donetta. Une route sympa en plat ou descente jusqu'à Montoggio où je quitte la piste de « l'alta via » pour rejoindre Genova. La descente de Creto jusqu'à Genova est impressionnante une descente de 600 m en 6 km sans un coup de pédale.
J'arrive à la station de Genova-Brignole 3 minutes avant le depart du train pour la Spezia!
A la gare de la Spezia Centrale, le train pour la Spezia Migliorina est sur le même quai et part 10 minutes après mon arrivée.. quelle chance.
Je rejoint la voiture à 15:00 et arrive à la torraccia à 18:45 plus d'une heure avant remi.

Monte Penna

Joli site de picnic

Joli site de picnic

Pietra borghese

Panorama

Ma route

Drago bianco: four a pizza


Conclusion:

Une belle balade bien adaptée à mon style: dures montées que je fais à pied, belles descentes sur chemins larges, peu de single techniques. Mais trop d'asphalte à mon goût.
Ce circuit serait très bien avec une e-bike.
Accommodations pas merveilleuses mais adéquates, beaux paysages et l'information disponible sur internet est commode. Plus de précisions sur les dénivelés seraitent le bienvenu.

J'aimerais finir cette balade mais dans le sens Vintimiglia-Genova avec du beau temps.









HERO RACE 2018



WHY?

Remi was always interested in this race (one of the most challenging in the world: 85 km and 4500 m elevation gain) that I had completed in 2013 (short version) and 2104 (long version).  See "How to become a hero" on this blog.  During his last visit in Italy he wanted us to do it together in june 2018, realizing it was the last year I was likely to complete it. He had read about it on my blog and really wanted to participate. In spite of my hesitations I accepted to do it, insisting on the fact that my completing the race was in no way a sure thing. We signed up for the event in time to be accepted among the 4018 candidates.
Their web site provides all details on the event:  http://www.herodolomites.com/en/race/sellaronda-hero-marathon?set_language=en 
I had done that race in 2014, completed it in 11hr 17 minutes but was disqualified for not starting with the right group. It felt disappointing and I was willing to try it once more to be classified as a finisher.


PREPARATIONS

I am mountain biking regularly with a local group all year round but, knowing the challenge of the race, knew I had a lot of progress to make. A medical intervention in october stopped me from biking for two months but I was told I should be OK for june. Serious training started in the winter in spite of less than optimum weather and reduced physical condition. I immediately realized I was far from ready for such an intense race. Slowly I started to match the « performances » (quite a big word!) of my 2014 training. I should say that in 2014 I finished but with only 15 minutes to spare before they closed the race. A 4 days trip along the alta via degli monti liguri (www.altaviainfoh24.com) offered a real-life test and confirmed I was quite far from my 2014 physical condition: 2018 was going to be a real challenge and completing in time far from a sure thing.



APRIL SURPRISE

Rémi and Marie Pier expect the arrival of a child with a due date of mid july and Rémi could not really be away so close to the delivery and reluctantly (and with many hesitations) cancelled his participation. I hesitated quite a bit but since I had already done all this training decided to go on.



JUNE

Fortunately I could go to valgardena with my friend massimo who was happy to do the driving to my relief (it is a 7 hours drive and I was dreading having to drive back after the race).
Valgardena still as clean as I remembered it and crowded with athletic looking mountain bikers with their fancy bikes, again I felt definitively at the low end of the field, in term of both material (my bike is more oriented toward touring than racing) and physical condition.

The weather forecast was good for the day with sunny conditions, no rain, no wind and mild temperatures: ideal mountain bike weather. The track had been well groomed in spite of a few places where there was still some snow and mud.

Inscription as efficient as always, and I got to pick Rémi's goodies bag without any problem.
We met friends of massimo from spoleto and had dinner together (excellent papardelle al capriolo and mixed vegetables for me) antipasto and pizza for the italians.

Friends from Massa Martana and Spoleto
(massimo, ilario, simone, jacques, alessandro, massimiliano, gianmario)

Signing in

Plenty of mountain bikes (and bikers)

My number

Sella ronda mountain view from Selva di Valgardena


Starting line
My starting group



Sellaronda

Late afternoon light


My starting time was 07:45 and they close the race at 19:15, so my maximum time to be qualified was 11 hours and 30 minutes, quite close to the 11 hours 17 it took me last time. 

I started in my group (unlike last time!) and off we were up Dantercepies the first of the four major passes of the race. It took me a few more minutes than 2014 and it felt OK. The second hill at campolongo was also OK but I was 20 minutes behind 2014 times. The difficult climb of ornella was all done on foot, as all the other participants around me and I recovered some time at the Pordoi but certainly not enough to linger and admired the panorama. The downhills were as technical as before and were all done on foot.

The climb to the Duron was quite hard and slow but I was still only 5 minutes behind 2014's times. However I started to be worried about time specially considering there was one last hill to climb and strength was diminishing fast. The descent from Duron was done full speed and it took me 45 minutes to clear the next hill. 30 minutes left before closing time: it was going to be very tight. The 2 or 3 minor hills left were all done on foot and I arrived at one km from the finish line with 7 minutes to spare. Arrived at 19:13! I DID IT. Exhausted but happy.

P.S.  funny thing: my finish rank is the same as my starting number: 1666!!! (In fact it was corrected to 1667 later)


Washing machine material!


Phone calls from aimée, betsy and rémi who had followed the race on internet and were duly impressed.

At the finish line some organiser came and asked me to be present at the award ceremony since I was going to win a prize as the oldest participant having completed the race ever (prize was a week-end for two at one of the local luxury hotel: nice) Only problem: there was no food left at the pasta party and though the beer massimo offered me was delicious I was famished. Hardly did I received my prize I rushed to a restaurant for a pasta and beer.


Proud hero (my starting number was my finishing rank!)

Prize ceremony

Course and profile


My prize


Good night rest and a hot drive back to torraccia with massimo doing all the driving while I dozed on and off.



CONCLUSION

I was glad to have done it and was impressed with the fact it took me only ten minutes more than in 2014 to complete the race.  It was certainly the hardest challenge I have had so far. Training and mental endurance do not eliminate the physical limitations of age. It is done, it is over, no more races, just sunday morning rides and excursions at a leisurely pace in the future.


Results 2018 vs 2014

Times 2018

times 2018